ارزش معاملاتی در قانون مالیات های مستقیم
ارزش معاملاتی در قانون مالیات یکی از پارامترهایی است که می تواند در تعیین مالیات املاک، محاسبه حق الثبت، پرداخت حقوق و عوارض شهرداری و غیره دخیل باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا راجع به این موضوع بیشتر صحبت کنیم.
طبق ماده 64 قانون مالیات های مستقیم تعیین ارزش معاملاتی املاک بر عهده کمیسیون تقویم املاک میباشد. کمیسیون مزبور موظف است ارزش معاملاتی موضوع این قانون را در سال اول معادل دو درصد (۲٪) میانگین قیمتهای روز منطقه با لحاظ ملاکهای زیر تعیین کند. این شاخص هر سال به میزان دو واحد درصد افزایش مییابد تا زمانی که ارزش معاملاتی هر منطقه به بیست درصد (۲۰٪) میانگین قیمتهای روز املاک برسد.
ارزش معاملاتی در قانون مالیاتهای مستقیم چیست؟
یکی از انواع مالیاتی که دولت اخذ میکند، مالیات بر درآمد املاک است که خود به زیرشاخه های مالیات بر درآمد اجاره، مالیات نقل و انتقال املاک، مالیات انتقال حق واگذاری، مالیات بر درآمد حاصل از ساخت، مالیات بر خانه های خالی و …. تقسیم می شود.
یکی از مفاهیم مرتبط در این موضوع، ارزش معاملاتی در قانون مالیاتهای مستقیم است. ابتدا در معرفی این اصطلاح باید بگوییم ارزش معاملاتی، نرخی است که برای املاک و اعیان یا بناها تعیین می گردد. این هزینه در هر شهر و توسط کمیسیون تقویم املاک تعریف می شود. این پارامتر می تواند در پرداخت هزینه دادرسی یا عوارض شهرداری و غیره به کار گرفته شود.
در تعیین ارزش معاملاتی باید از محتوای ماده 64 قانون مالیات های مستقیم استفاده کنیم که می گوید تعیین آن برعهده کمیسیون تقویم املاک بوده و باید در سال اول تصویب قانون مالیات، متناسب با 2 درصد میانگین قیمت های روز منطقه با توجه به ملاک های تعیین شده در این قانون مشخص نماید. مقدار این شاخص هرساله به میزان 2 درصد بیشتر می شود که در نهایت ارزش معاملاتی هر منطقه به 20% میانگین قیمت های روز منطقه برسد.
با درک مفهوم اولیه از این موضوع در ادامه با ما همراه باشید:
نکات مهم راجع به ارزش معاملاتی
حال برای درک بیشتر این موضوع می خواهیم نکات مختلفی را راجع به این موضوع بیان کنیم که در این خصوص می توان گفت:
- برای محاسبه مالیات نقل و انتقال املاک، باید ارزش معاملاتی را ضرب در عدد 5% نمایید.
- با توجه به ماده 64 قانون مالیات های مستقیم، فاکتورهای مختلفی برای تعیین ارزش معاملاتی در این قانون اثر گذار هستند که عبارتند از: مصالح، قدمت، نوع ملک، نوع کاربری، تراکم، نحوه استفاده از ملک.
- به این نکته توجه کنید که ارزش معاملاتی در قانون مالیاتهای مستقیم پس از یک ماه از تصویب نهایی آن در کمیسیون تقویم املاک می بایست اجرا شده و تا زمانی که ارزش معاملاتی جدیدی تعیین نشود، معتبر می باشد.
- شما می توانید با مراجعه به دفترچه ای که برای هر شهر، بلوک ها و بخش های مختلفی تعریف شده اند، ارزش معاملاتی را مشاهده کنید. در این دفترچه تعرفه هایی با توجه به نوع کاربری ملک درج شده اند که شامل تجاری، مسکونی و اداری، کشاورزی و … و نیز صنعتی، کارگاهی و غیره می باشد.
برای دیدن دفترچه ارزش معاملاتی در تمام ایران به صفحه ارزش معاملاتی سازمان امور مالیاتی مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید