خلاصه ای از استاندارد حسابداری جدید 43 که در حال پیش نویس است
استاندارد حسابداری جدید 43 چیست؟ استانداردهای حسابداری با هدف تطبیق صورت های مالی، ایجاد چهارچوبی برای شناخت درآمد عملیاتی، ارائه دستورالعمل های صحیح و نیز روش های ارزیابی دارایی ارائه می شوند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا راجع به یکی از این استانداردها یعنی استاندارد شماره 43 در نسخه پیش نویس آن صحبت کنیم.
آشنایی با استاندارد حسابداری جدید 43
استانداردهای حسابداری از جمله قوانین و مقرراتی هستند که باید برای امور تجارتی و حسابداری خود از دستورالعمل های آن پیروی کنید. پیروی از این قوانین برای ارائه گزارش های مالی و مالیاتی ضروری می باشد. تاکنون 43 استاندارد ارائه شدهاند که آخرین مورد آن استاندارد 43 با عنوان “افشای منافع در واحدهای تجاری” است.
استاندارد شماره 43 در سال 1402 لازم الاجرا بوده و موضوع آن مرتبط با رویه های شناسایی، ارائه، اندازه گیری و افشای درآمد عملیاتی در همه واحد های تجاری (تقریبا – به جز چند صنعت) می باشد. این قانون در راستای همگرایی استانداردهای حسابداری ایران با دنیا (IFRS) خواهد بود. استاندارد 43 معادل IFRS 15 است.
این استاندارد باعث می شود تا چهارچوبی یکپارچه برای شناخت درآمد عملیاتی و پرداختن به موضوعات مرتبط آن در اختیار داشته باشیم. با ورود این استاندارد، شاهد کاهش و یکپارچه سازی استانداردهای مرتبط با شناسایی و اندازه گیری درآمد هستیم. ذکر این نکته لازم است که با لازم الاجرا شدن استاندارد حسابداری جدید 43، استانداردهای 11 و 18، تفسیر 13، 15 و 18 کنار گذاشته شدند.
نکات مهم قانونی استاندارد 43
برخی از نکاتی که می توان در خصوص استاندارد حسابداری جدید 43 بیان کرد به شرح زیر می باشند:
- این استاندارد در اجرای خود توسط شرکت ها باید 5 مرحله را طی کند که عبارتند از: شناسایی قرارداد و مشخصات آن، شناسایی تعهدات اجرایی، مشخص کردن قیمت ها، معین نمودن قیمت به تعهدات و نیز شناسایی نمودن درآمد در هنگام ایفای تعهدات.
- یکی از چالش های مهم در اجرای این استاندارد، تسلط نیروی حسابرسان به سیستم ها و سامانه های ERP و نبود نیروی متخصص است. همچنین لازم است همگام سازی سیستم ها با استاندارد 43 انجام گردند.
- از جمله سرفصل های این استاندارد در پیش نویس خود می توان به دامنه کاربرد، تشخیص، ترکیب و تعدیل قرارداد، تشخیص تعهدات عملکردی، اندازه گیری، تعیین قیمت معامله و تخصیص قیمت به تعهدات عملکردی، تغییر در قیمت معامله، مخارج قرارداد، مخارج مختص دستیابی به قرارداد، استهلاک و کاهش ارزش، نحوه ارائه و افشا، قرارداد با مشتریان، قضاوت های عمده صورت گرفته در بکارگیری این استاندارد، دارایی های شناسایی شده حاصل از مخارج دستیابی به قرارداد با مشتری، ایفای قرارداد با مشتری، کنارگذاری سایر استانداردها و … اشاره کرد.
شما کاربران می توانید برای دریافت پیش نویس این استاندارد که در سال گذشته منتشر شده است، روی لینک دانلود استاندارد حسابداری جدید 43 کلیک کنید. این استاندارد جایگزین استانداردهای 3، 9 و 29 خواهد شد. شما کاربران میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در موضوعات حسابداری، مالیات، تجارتی و یا قوانین تامین اجتماعی و بیمه با مقالات مربی حسابداری همراه باشید.
همچنین در صورتی که از نظام مالی و مالیاتی خود راضی نیستید، میتوانید ساخت نظام مالی را در حسابگاه ببینید.
دیدگاهتان را بنویسید