استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی چیست؟
استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی با هدف بهبود استاندارد قبلی و تطابق بیشتر با استانداردهای بین المللی IAS 37 در سال 1384 منتشر شد. این استاندارد اکنون لازم الاجرا بوده و می بایست توسط واحدهای تجاری مختلف به کار گرفته شود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر راجع به این استاندارد صحبت کنیم.
استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی چیست؟
یکی دیگر از استانداردهای مهم برای واحد های تجاری، استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی نام دارد که اولین بار در سال 1379 تصویب و در تیرماه 1385 جایگزین شد. نام قبلی این استاندارد پیش از جایگزین شدن، پیشامدهای احتمالی بوده است. توجه کنید که محتوای مالیات قانونی و حسابداری این سند از سال 1385 به بعد لازم الاجرا می باشد.
هدفی که از تدوین این استاندارد حسابداری به کار گرفته شده عبارتند از:
- به کارگرفتن معیارهای اندازه گیری و شناخت ذخایر، بدهی ها و دارایی های احتمالی.
- افشای اطلاعات بیشتر در مورد داده های مورد قبل برای درک بهتر آنها، زمان بندی ماهیت و نیز مبلغ شان توسط استفاده کنندگان صورت های مالی.
از جمله مشخصات دیگری که در مورد این استاندارد حسابداری و حسابرسی می توان بیان کرد، عبارتند از:
- این سند دارای 25 صفحه می باشد.
- محتوای این سند در 15 سرفصل تدوین شده که شامل 84 بند است.
موضوعات مهم در استاندارد حسابداری شماره 4
از جمله مهم ترین موضوعاتی که در استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی بیان شده است، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هدف و دامنه کاربرد.
- ذخایر و سایر بدهی ها.
- نسبت یا رابطه ای که میان ذخایر و بدهی های احتمالی وجود دارد.
- دارایی های احتمالی.
- اندازه گیری و جبران مخارج.
- استفاده از ذخایر.
- قواعد شناخت و اندازه گیری.
- افشا و تاریخ اجرا.
- مطابقت با استانداردهای بین المللی حسابداری.
دامنه استفاده از استاندارد حسابداری 4 چیست؟
هر فردی که در بخش حسابداری فعالیت می کند، باید بداند که اجرای دستورالعمل استاندارد حسابداری 4 ذخایر بدهیها و دارایی احتمالی در کلیه واحدهای تجاری ضروری می باشد.
همچنین در برخی موارد، استانداردهای حسابداری دیگری به جای محتوای این سند به کار گرفته می شوند که به شرح زیر هستند:
- زمانی که استاندارد حسابداری دیگری ذخایر، بدهی ها و نیز دارایی های احتمالی را تعیین کرده باشد، می بایست از آن قانون استفاده کنید. مثلا برخی از ذخایر تعریف شده در پیمان های بلند مدت (استاندارد شماره 9)، اجاره ها (استاندارد شماره 21)، فعالیت های بیمه عمومی (استاندارد شماره 28) جایگزین این قانون می شوند.
- موادی که در این استاندارد آمده است، الزامات استاندارد حسابداری شماره 3 را تغییر نخواهند داد.
- اقلامی که مبلغ دفتری دارایی ها را تعیین می نمایند از جمله کاهش ارزش دارایی ها و نیز مطالباتی که وصول آنها مشکوک است، شامل این استاندارد نمی شوند.
- در صورتی که تجدید ساختار با تعریف عملیات متوقف شده منطبق گردد، می بایست افشاهای بیشتری که در استاندارد حسابداری شماره 31 آمده اند، ارائه گردند.
شما کاربران می توانید نسخه کامل این استاندارد حسابداری را از این لینک دریافت نمایید. همچنین برای مشاهده مقالات بیشتر در مورد بیمه، مسائل مالی و مالیاتی به وبلاگ ما سری بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید