آشنایی با استاندارد شماره 10 حسابداری + نکات مهم آن
استاندارد شماره 10 حسابداری از جمله اسنادی است که مربوط به کمکهای دولتی و غیر دولتی و نیز کمکهای بلاعوض در علم حسابداری میشود. شما میتوانید در این استاندارد راجع به شناسایی و درک این کمکها، نحوه انعکاس آنها و نیز نحوه حسابداریشان اطلاعات بیشتری را بدست آورید. در ادامه تلاش میکنیم به صورت اجمالی راجع به این موضوع بیشتر صحبت کنیم.
آشنایی با استاندارد شماره 10 حسابداری
استاندارد شماره 10 حسابداری با مضمون حسابداری کمکهای بلاعوض دولت شناخته میشود. این استاندارد حسابداری با اهداف زیر ارائه شده است که عبارتند از:
- ارائه یک الگوی عمل حسابداری که میتواند در زمان دریافت کمک های بلاعوض دولتی و دیگر اشکال کمکهای غیر دولتی به کار گرفته شود.
- ارائه قوانین مربوط به نحوه عمل حسابداری که باید به تبعیت از قوانین پیش بینی شده و رعایت معیارهای شناختی این استاندارد باشد.
این استاندارد حسابداری دارای 14 صفحه بوده که درون آن 11 سرفصل ذکر شده است. همچنین این استاندارد دارای یک پیوست میباشد که در آن فهرست کمکهای بلاعوض دولت و نحوه حسابداری آنها بیان شدهاند. شما کاربران میتوانید از طریق این لینک نسبت به دانلود فایل این استاندارد اقدام کنید.
همانطور که میدانید، برای مدیریت مالی صحیح و دقیق باید رویدادهای مختلف مالی به طرز صحیحی ارزیابی و در گزارشات حسابرسی و حسابداری درج شوند. یکی از این رویدادها، دریافت دریافت کمکهای بلاعوض دولتی و غیردولتی است که در ادامه براساس این استاندارد آنها را تعریف میکنیم.
نکات مهم استاندارد شماره 10
برای درک بهتر استاندارد شماره 10 حسابداری لازم است به مفادی که در این استاندارد آمدهاند بپردازیم. در این خصوص میتوان گفت:
- دولت نهادی است که شامل وزارت خانهها، نهادها و ارگانهای دولتی میباشد. همچنین شرکتهایی که بیش از 50% سرمایه آنها به دولت مربوط میشوند، در این تعریف شامل خواهند شد.
- کمک دولتی به عملیاتی تلقی میشود که مزیتهای اقتصادی را با خود همراه میسازد. البته این کار باید در چارچوب قوانین و مقررات برای واحدهای تجاری صورت گیرد.
- قابل ذکر است که عملیاتهای موثر به صورت غیر مستقیم جزو کمکهای دولتی محسوب نخواهند شد. مثلا میتوان به ارائه امکانات زیربنایی اشاره کرد که در برخی مناطق ارائه میشوند.
- حال منظور از کمک بلاعوض، داراییهایی هستند که به واحد تجاری براساس مقرراتی منتقل شده و یا از خروج آن جلوگیری میشوند. همچنین شما میتوانید کمکهای ارائه شده از سازمانهای بین المللی را به عنوان کمکهای بلاعوض دولتی تلقی کنید.
- دو دسته از آیتمها در گروه کمکهای بلاعوض دولتی قرار نمیگیرند. اول، کمکهایی که ارزش گذاری آنها به صورت معقول قابل انجام نیست. دوم، معاملات واحدهای تجاری که نمیتوان آنها را از فعالیتهای عادی متمایز نمود.
- ثبت کمکهای بلاعوض به صورت غیر نقدی (پول)، میبایست براساس ارزش منصفانه آن دریافت و ثبت گردد.
همچنین شما میتوانید نحوه انعکاس کمکهای بلاعوض را در این استاندارد مطالعه کنید. مثلا اگر کمک بلاعوض دولتی را شناسایی کنید، میتوانید آنها را درآمد عملیاتی یا غیر عملیاتی ثبت کرده و اگر مهم هستند، جداگانه در صورت سود و زیان بیاورید.
اگر به مباحث حسابداری، قوانین کار و تامین اجتماعی، مالیات و غیره علاقمند هستید، حتما مقالات بلاگ مربی حسابداری را دنبال کنید. همچنین از صفحه آموزش های مربی حسابداری دیدن فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید