آشنایی با تعریف حساب کل و معین
تعریف حساب کل و معین چیست و این حسابها چه کاربردی دارند؟ امروزه برای دسته بندی دادههای مالی کسبوکار، اقدام به کدینگ آنها میکنیم. در این حالت، سطوح و گروه بندیهای مختلفی تعریف میشوند که یکی از آنها، حساب کل و معین است. در ادامه با ما همراه باشید تا به تعریف این اصطلاحات در حسابرسی و حسابداری بپردازیم.
تعریف حساب کل در حسابداری
حسابداری علمی است که دارای یکسری اصول و قواعد برای مدیریت مالی بهتر است. همه این مقررات منجر میشوند تا شفافیت و قابلیت رسیدگی به حسابها نزد شما یا دیگران امکان پذیر باشد. در کل اطلاعات حسابداری در 3 بخش کلی یعنی حساب کل، معین و حسابهای تفصیلی درج میشوند.
حسابها، طبقه بندی از اطلاعات هستند که حاوی دادههای مهمی از مجموعه ما میباشند. در حسابها اطلاعات مالی کسبوکار درج میشوند. برای آنکه این دادهها دسته بندی شوند، سطوحی برای حسابها تعریف میشوند که عبارتند از: گروه حساب، حساب کل، معین و تفصیلی. این دسته بندی اطلاعات به منظور گزارش گیری و درک بهتر وضعیت دادههای مالی ما است.
در خصوص حساب کل باید بگوییم که زیر مجموعهای از گروه حساب است. مثلا فرض کنید گروه حساب، دارایی جاری بوده و حسابهای کل شامل موارد زیر هستند:
- سرمایه گذاری کوتاه مدت.
- حسابها و اسناد دریافتنی تجاری.
- سایر حسابها و اسناد دریافتنی.
- موجودی و مواد کالا.
- سفارشات و پیش پرداختها.
- سفارشات ما نزد دیگران.
- موجودی نقد و بانک.
حساب کل شامل حسابهای کلی از سرفصلهای مالی شما است که دفتر کل را به کمک آن تفکیک میکنید. این نوع حساب میتواند تراز آزمایشی و حسابهای نهایی شما را تنظیم نماید. حسابهای کل شامل یک یا چند حساب معین هستند و در بالاترین سلسله مراتب قرار میگیرد. از جمله دادههای مهمی که در این سطح به آن پرداخته میشود میتوان به داراییها، بدهیها، حقوق صاحبان سهام، درآمد و هزینههای کلی اشاره کرد. گزارش گیری در این بخش میتواند وضعیت کلی کسبوکار را مشخص کند.
تعریف حساب معین
همانطور که در تعریف حساب کل و معین بیان کردیم، حساب معین زیر شاخهای از حساب کل است و جزو حسابهای اصلی به شمار میآید. حسابهای معین زیر مجموعهای از طبقات حساب معین نیز شناخته میشوند. در اسناد حسابداری ما اقدام به درج حسابهای معین میکنیم.
حساب معین در سطح سوم قرار دارد و جزئیات معاملات و تراکنشهای مالیات، هزینهها، داراییها، بدهیها و موارد مربوط به حساب کل را نمایش میدهد. مثلا فرض کنید اگر حساب کل “درآمدهای کلاس تقویتی” تعریف شده باشد، حسابهای معین به شرح زیر هستند:
- درآمد کلاس ریاضی دهم.
- درآمد کلاس فیزیک نهم.
- درآمد کلاس زبان هشتم.
استفاده از این حساب میتواند برای گزارش دهی درون سازمانی به کار گرفته شود. این گزارشها به مدیران سازمانها و نیز افراد داخل شرکت ارائه میشوند. به همین خاطر دادههای دقیقی در سطح حساب معین تهیه میشوند.
همچنین در تعریف حساب کل و معین مهم است که بدانید حسابهای معین قابلیت تفصیل پذیری، تسعیر پذیری، کنترل ماهیتها و درج اطلاعات حسابداری ارزی را دارد.
اگر شما هم به مقالات مرتبط با حسابداری، قانون کار، تامین اجتماعی و … علاقمند هستید، حتما محتوای بلاگ مربی حسابداری را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید