حقوق مبنا در قانون کار چقدر است؟
حقوق مبنا در قانون کار چقدر است؟ در این مقاله می خواهیم به موضوع حقوق مبنا در قانون کار بپردازیم و آن را از نظر چیستی و برخی قوانین (تبصره های) مرتبط به آن بررسی کنیم.
حقوق مبنا در قانون کار چیست؟
تعیین حقوق همواره یکی از پرچالش ترین و مهم ترین رویدادها به خصوص میان نمایندگان کارگران، دولت و کارفرمایان است. در انتهای هرسال تعیین حقوق مبنا در قانون کار انجام می شود. حقوق یا حق السعی مجموع دریافتی است که کارگر در قالب دستمزد، ایاب و ذهاب، حقوق عائله مندی، هزینه مسکن، مزایای غیرنقدی و غیره دریافت می کند. اگر از این مبلغ، مزایای دریافتی مانند هزینه مسکن و پاداش و غیره را کم کنیم، حقوق پایه بدست می آید که همان مبلغ ثابت دریافتی ماهانه (مجموع حقوق (مبنا) و مزایای مستمری ماهانه به استثنا موارد ذکر شده) است.
حقوق مبنا برای کارکنان از ضرب حقوق روزانه در روزهای کارکرد بدست می آید. برای کسانی که به صورت ساعتی کار می کنند، این رقم با ضرب در تعداد ساعات کاری محاسبه می گردد. برای تشریح بیشتر مزد مبنا بهتر است ماده 36 قانون کار را در این قسمت ذکر کنیم که می گوید:
- ماده 36: مزد ثابت مجموع مزدی است که برای شغل و مزایای ثابت آن برحسب شغل پرداخت می گردد.
- تبصره 1: در کارگاه هایی که طرح طبقه بندی مشاغل ندارند، مزایای ثابت پرداختی، مواردی هستند که برحسب ماهیت شغلی در محیط کار و برای ترمیم مزد در ساعات عادی کار پرداخت می گردند. از جمله می توان به مزایای سرپرستی، فوق العاده شغل و غیره اشاره نمود.
- تبصره 2: در کارگاه هایی با طرح طبقه بندی مشاغل، مزد گروه و پایه، مزد مبنا را تشکیل می دهند.
- تبصره 3: با توجه به این تبصره از قوانین کار، مزیت های رفاهی اعم از کمک هزینه مسکن، کمک های عایله مندی، کمک هزینه خوار و بار، سود سالانه و نیز پاداش افزایش تولید و سود سالانه جزو مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نخواهند شد.
حقوق مبنا چگونه تعیین می شود؟
تعیین حقوق مبنا در قانون کار می تواند به شیوه های مختلفی انجام شود. در این خصوص می توان به چند نکته زیر اشاره نمود که به شرح زیر می باشند:
- با توجه به تبصره 2 ماده 36 قانون کار، کارگاه هایی که مشمول طرح طبقه بندی مشاغل هستند، مزد مبنا همان مزد گروه و پایه (مزد سنوات) می باشد.
- مزد ثابت برای کارگاه هایی تعریف می شوند که طرح طبقه بندی مشاغل در آنها اجرا نشده است.
- در تعیین حقوق مبنا، مزیت های رفاهی و انگیزشی اعم از حق مسکن، بن کارگری و حق اولاد درنظر گرفته نمی شوند.
- در صورتی که مزایای به تبع در حقوق شخصی تعریف نشده باشد، مزد ثابت همان مزد روزانه می باشد. مثلا بسیاری از افرادی که در یک کارگاه مشغول به کار هستند، حداقل حقوق اداره کار را دریافت می کنند. مثلا در سال 1402، مبلغ روزانه حداقل اداره کار 176.942 تومان درنظر گرفته شده است که به صورت ساعتی 24.139 تومان درنظر گرفته خواهد شد.
با توجه به مطالب ذکر شده در مورد حقوق مبنا در قانون کار، درنظر داشتن مزد ثابت و حقوق مبنا مهم بوده برای حسابداری درآمد مهم است. هرساله پایه و حداقل حقوق در فروردین سال جدید یا اواخر اسفندماه سال قبل مشخص می گردد. شما کاربران می توانید موضوعات بیشتر مالی، مالیات، قوانین و امور تامین اجتماعی را در بلاگ مربی حسابداری مشاهده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید