معرفی سیستم بهایابی یکسان
سیستم بهایابی یکسان فرآیندها و چهارچوب هایی هستند که از آنها برای حسابرسی و تهیه گزارش هایی جهت تعیین موجودی کالاهای ساخته شده در هر مرحله با هزینه آن استفاده می شوند. این نوع سیستم برای کالاهایی به کار گرفته می شود که دارای ویژگی هایی اعم از تولید انبوه، ویژگی های مشترک و تولید فشاری هستند. در ادامه بیشتر راجع به این سیستم صحبت می کنیم.
آشنایی با سیستم بهایابی یکسان
سیستم بهایابی یکسان که با عنوان بهایابی مرحله ای نیز شناخته می شود چیست؟ این موضوع در حسابداری صنعتی از مفاهیم مهمی است که بیشتر برای کمپانی هایی که تولیدات انبوه و مشخصی دارند به کار گرفته می شود.
در حالت کلی سیستم های بهایابی، فرآیندهایی برای تحلیل ارزش فعلی یا پیش بینی دارایی ها هستند که به پارامترهایی مانند فرآیند تولید، نوع و تنوع محصولات وابسته می باشد. این نوع سیستم ها در حسابداری صنعتی با هدف محاسبه بهای تمام شده سفارشات تعریف می شوند. می توان آنها را به 2 دسته کلی سفارش کار (متفاوت) و یکسان تقسیم کرد.
سیستم بهایابی یکسان مربوط به فرآیند محاسبه بهای تمام شده محصولاتی است که به صورت سری کار و انبوه تولید می شوند. این نوع کالاها محصولات خاصی هستند. به عنوان مثال می توان به تولیدات برندهای بزرگ اشاره کرد. مانند برندهای تولید کننده لپ تاپ یا موبایل و غیره اشاره کرد که چند مدل خاص از محصول را برای عموم مردم ارائه می کند.
در این نوع سیستم بهایابی برای هر مرحله از حساب کار استفاده می شود که مجزا با دیگر مراحل است.
با توجه به توضیحات این قسمت، شما می توانید برای مدیریت مالی از سیستم بهایابی یکسان در شرکت هایی که تولید انبوه دارند استفاده کنید. مثلا شرکت های نساجی، تولید محصولات الکترونیکی، ماشین، محصولات شیمیایی و غیره. اگر کارخانه ای که تولیدات مشابه و بسیاری در طی یک مدت زمان طولانی یا دائمی دارد، می تواند از این سیستم به خوبی استفاده کند.
نکات و دیگر ویژگی ها
برخی از نکاتی که می توان راجع به سیستم بهایابی یکسان بیان کرد به شرح زیر می باشند:
- خروجی هر دایره (مرحله)، ورودی دایره یا دوایر بعدی خواهد بود.
- هر نوع محصولی که تکمیل می گردد، یک حساب موجودی کالای ساخته شده مجزا در دفتر کل خواهد داشت.
- با توجه به نکته قبل، در هر مرحله، هزینه های تولید به حسابی که برای آن کالا در جریان ساخت ایجاد شده اختصاص می یابد.
- گزارش هزینه ها در پایان دوره های زمانی که مدنظر موسسه هستند (هفتگی یا ماهانه) ارائه می شود.
- در حالت کلی می توان 3 روش را برای هزینه یابی مرحله ای (یکسان) بیان کرد که به شرح fifo یا صادره از اولین وارده، میانگین و نیز میانگین موزون می باشد.
فرمولی که می توان برای سیستم بهایابی یکسان بیان کرد به شرح زیر می باشد: (از راست به چپ)
قیمت تمام شده برای هر یک عدد محصول = مجموع تمام هزینه های هر مرحله / تعداد محصولات تولید شده در هر مرحله
اگر به موضوعات بیشتری در خصوص تامین اجتماعی و مالیات علاقمند هستید حتما مقالات مربی حسابداری را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید