فراخوان مالیات بر ارزش افزوده
فراخوان مالیات بر ارزش افزوده چیست و تاکنون چند مورد آن اعلان شده اند؟ در ادامه این مطلب تلاش می کنیم به این سوال پاسخ دهیم و مشمولین این نوع مالیات غیر مستقیم را به شما معرفی کنیم.
منظور از فراخوان مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از مالیات های غیر مستقیم شناخته می شود. در این مدل مالیات، مبلغی از مصرف کننده نهایی به واسطه فروشنده ها، وارد کنندگان و ارائه کنندگان خدمات، دریافت شده و به خزانه دولت پرداخت می شود. نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ابتدای اجرای قانون آزمایشی معادل 3 درصد بود و به تدریج افزایش پیدا کرد. نرخ مالیات عموما در غالب کالاها مطابق با ماده 7 قانون ارزش افزوده دائمی، 9 درصد بوده که بر روی کالاها یا خدمات خاصی اضافه خواهد شد. این نرخ طبق قانون بودجه سال 1403 معادل 10 درصد میباشد.
آشنایی با مفهوم فراخوان مالیات بر ارزش افزوده
منظور از فراخوان مالیات بر ارزش افزوده، اعلامیه هایی هستند که افراد مشمول در این قانون را معرفی می کنند. از آنجایی که این یک قانون جدید و مالیات جدید بود به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، مودیان مالیاتی به صورت مرحله به مرحله موظف به عضویت در این نظام شدند. همانطور که می دانید، قانون آزمایشی مالیات بر ارزش افزوده در سال 1387 تصویب شد. همچنین قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده در سال 1400 به تصویب رسید و از دی ماه 1401 اجرا شد. در نتیجه افراد مختلف در یک زمان بندی به این قانون مشمول شدند.
کسانی که در لیست این فراخوان ها معرفی می شوند، در قانون آزمایشی تا حداکثر 15 روز پس از پایان هر فصل و در قانون دائمی به تبع استفاده از سامانه مودیان یک ماه پس از پایان هر فصل به سامانه ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات ارزش افزوده مراجعه کنند. این سامانه به آدرس اینترنتی evat.ir در دسترس است. به همین خاطر مهم است که کسب و کارهای نام برده شده برای حسابرسی ارزش افزوده و حسابداری فروش محصولات و خدمات خود اقدام کنند.
نکته مهم این است که سازمان امور مالیاتی موظف است کلیه اشخاصی که تا کنون موظف به عضویت در نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده اند را طی فراخوان های مختلف تا پایان سال 1403، آن ها را مشمول نماید.
آخرین بروزرسانی از فراخوان های مالیات بر ارزش افزوده
تاکنون 10 مورد از فراخوان مالیات بر ارزش افزوده اعلام شده است که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
فراخوان های دهه هشتاد
- مرحله اول – 1 مهرماه سال 1387
کلیه وارد کنندگان؛ کلیه صادر کنندگان؛
کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در سال 1386 سه میلیارد ریال یا بیشتر بوده است؛
کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در 5 ماهه آغازین سال 1387، یک میلیارد و 250میلیون ریال یا بیشتر بوده است.
- مرحله دوم – 1 مهرماه سال 1388
کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تأسیس و پروانهی بهرهبرداری از وزارتخانهی ذیربط صادر شده یا میشود؛ بهرهبرداران معادن؛
ارائه دهندگان خدمات حسابرسی، حسابداری و دفترداری و همچنین خدمات مالی؛
حسابداران رسمی شاغل و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران؛ مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
ارائه دهندگان انواع خدمات انفورماتیک، رایانهای اعم از سخت افزاری، نرم افزاری و طراحی سیستم؛
متلها و هتلهای سه ستاره و بالاتر؛
بنکداران، عمده فروشها، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها؛
نمایندگان موسسههای تجاری و صنعتی، اعم از داخلی و خارجی؛
مؤسسات حمل و نقل موتوری و باربری دارای مجوز از مراجع ذیربط، زمینی، دریایی و هوایی باربری (به استثناء واحدهایی که صرفاً به امر حمل و نقل مسافر اشتغال دارند)؛ مؤسسات مهندسی و مهندسی مشاور؛ مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
- مرحله سوم – 1 فروردین سال 1389
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیدهاند، در صورتی که در سال 1387 یا 1388 مجموع فروش کالاها ارائه خدمات(غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر است.
- مرحله چهارم – 1 مهرماه سال 1389
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط مراحل اول ، دوم و سوم ثبت نام، مشمول اجرای نظـام مالیـات بـر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که شاغل به فعالیتهای ذیل (از جمله فعالیتهای موضوع بند «ب» ماده96قانون مالیاتهای مستقیم) باشند، با هر میزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله چهارم ثبت نام ، آمـوزش و اجرای قانون خواهند بود.
صاحبان کارگاههای صنعتی (اعم از صنفی وغیر صنفی که دارای حداقل برق سه فاز 50 آمپر باشد)؛
فروشندگان طلا و جواهر؛ فروشندگان آهن آلات؛ صاحبان تالارهای پذیرائی و رستورانها؛
صاحبان متل وهتلهای یک و دوستاره و هتل آپارتمان؛
صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای خودرو و بنگاه معاملات املاک؛
صاحبان تعمیرگاههای مجاز خودرو؛ فروشندگان آهن آلات؛ صاحبان دفاتراسناد رسمی؛
صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای، دفاتر خدمات ارتباطی (دفتـر خـدمات مشـترکین تلفـن همـراه وآژانـسهـای پستی) و دفاتر خدمات دولت الکترونیک، پلیس+10 و دفاتر خدمات الکترونیک شهر؛
صاحبان دفاترخدمات مسافرتی و جهانگردی؛ صاحبان سینماها، تماشاخانههاو مکانهای تفریحی و ورزشی.
فراخوان های دهه نود
- مرحله پنجم – 1 مهرماه سال 1390
کلیه اشخاص حقوقی که بر اساس شرایط مراحل 1-2-3-4ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که در هر یک از سالهای 1387، 1388، یا 1389 مجموع کالاها و ارائه خدمات(غیر معاف یا معاف غیر معاف) آنها یک میلیارد ریال و بیشتر باشد.
- مرحله ششم – 1 فروردین ماه سال 1394
اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی(صرف نظر از مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده 98 قانون مالیاتهای مستقیم که به فعالیتهای زیر اشتغال دارند:چلوکبابیها، سالنهای غذاخوری، سفره خانههای سنتی و اغذیه فروشیهای زنجیرهای با مالکیت واحد و با نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز
- مرحله هفتم – 1 مهرماه سال 1395
کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش و یا درآمد از محل عرضه کالا و ارائه خدمات مشمول که موجب فراخوانهای قبلی(فراخوان مرحله اول تا ششم) تا کنون برای اجرای قانون فراخوان نشده اند، به استثنای اشخاص حقوقی با فعالیتهای صرفاً معاف موضوع ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده
- مرحله هشتم – 1 فروردین سال 1399
در اطلاعیه سازمان امور مالیاتی خطاب به جایگاهداران سوخت آمده است: با عنایت به مفاد جزء (پ) بند (۳) آییننامه اجایی بند (الف) تبصره (۱۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور و اختیارات حاصل از مقررات ماده (۱۸) قانون مالیات بر ارزش افزوده، تمامی جایگاهداران سوخت (فرآوردههای نفت و گاز) با هر حجم از فروش یا درآمد کالا و ارائه خدمات که به موجب فراخوانهای قبلی، تاکنون برای اجرای قانون فراخوانده نشدهاند، مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۹۹ خواهند شد.
فراخوان های 1400 به بعد
- مرحله نهم – 1 تیرماه سال 1402
در فراخوان ارزش افزوده نهم، تمام اشخاص حقوقی و حقیقی که شامل فراخوانهای هشت مرحله قبل نشدند، مشمول هستند. این فراخوان مختص به مشاغل مربوط به تهیه و ارائه انواع غذا بیرونبرهای خانگی و صنعتی (کترینگ و آشپزخانهها) و کافیشاپها است.موارد مربوط به فعالان حوزه جگرکی، آش، حلیم و بریانی شامل این فراخوان ارزش نیستند کما اینکه مشمول فراخوان های ارزش افزوده قبلی نیز نبودهاند.
- مرحله دهم – 1 دی ماه سال 1402
برطبق این فراخوان ارزش افزوده، تمامی فعالان اقتصادی که پیشتر از این مشمول اجرای این نظام مالیاتی نشدهاند در هریک از گروه شغلهای خاص باید از ابتدای دیماه مالیات ارزش افزوده را به معاملات خود اضافه و درزمان ارسال صدور صورتحساب به دارایی ارائه دهند؛ طبق لیست زیر:
فروشندگان حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه، ماهی و پرنده زینی و حیوانات وحشی
کلیه مراکز درمانی، بیمارستانها و کلینیکهای دامپزشکی. تمامی ارائهدهندگان هر گونه خدمات به حیوانات
فروشندگان انواع غذا، لوازم و تجهیزات از جمله پتشاپها و فروشگاههای لوازم حیوانات خانگی
فروشندگان انواع ادوات موسیقی. فروشندگان لوازم آرایشی، تجهیزات بهداشتی، عطر و ادکلن
ارائهدهندگان انواع خدمات ماساژ. آتلیههای عکس و فیلم
خدمات مربوط به برگزاری سمینار، همایش و جشنواره، گردهمایی و انواع مراسم
فروشندگان انواع عینک آفتابی و لنزهای تماسی. فروشندگان انواع ضایعات فلزی
فروشندگان کاکائو، نسکافه، قهوه، پودر و خمیر حاصل از آنها. فروشندگان انواع لوازم و تجهیزات حفاظتی از قبیل دزدگیر
برای دانلود جدول با کیفیت زیر اینجا را کلیک فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید