قوانین تنظیم خانواده و جمعیت و تسهیلات آن
قوانین تنظیم خانواده و جمعیت چیست؟ اولین بار با توجه به ضرورت کنترل جمعیت، سیاست دولت در کاهش فرزند آوری متمرکز شد و باعث شد تا قانون سخت گیرانه تنظیم خانواده در سال 1372 شکل گیرد. با دستیابی سریع به این هدف، از سال 1380 زنگ خطر پیری جمعیت به صدا درآمد و منجر شد تا در سال 1391، با ورود رهبری هشدارهایی در جهت جلوگیری از این واقعه رخ دهد. در نهایت مجلس یازدهم طرح جمعیت و تعالی خانواده را تدوین کرد که در ادامه راجع به آن صحبت می کنیم.
آشنایی با قوانین حوزه تنظیم خانواده و جمعیت
حمایت از خانواده و جوانی جمعیت یکی از موضوعات مهم در قانون برنامه ششم توسعه است که در اسناد بالادستی نظام حقوقی ایران و در راستای سیاست های کلی جمعیت تعریف شده است. این قانون در آبان ماه سال 1400 پس از اجرای آزمایشی به مدت هفت سال به دولت ابلاغ شد. این موضوع با لغو قانون مصوب سال 1372 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن لازم الاجرا شده است.
این قوانین تنظیم خانواده و جمعیت همه وزارت خانه ها را موظف کرده است تا دستورالعملها و برنامههایی مرتبط با فرزندآوری تهیه کنند. این موارد باید در چهارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه گردند. در این طرح تسهیلاتی را برای افراد درنظر گرفته اند که از جمله آنها می توان به تسهیلات اشتغال مسکن، حمایت از مادران باردار و مرخصی زایمان، تامین فضای مناسب برای مادر و کودک، مقابله با پدیده سقط جنین و نیز سیاستگذاری عمومی جمعیت، آموزش مادران و نیز درمان ناباروری اشاره نمود.
تامین بودجه قانون تنظیم خانواده
این قوانین تنظیم خانواده و جمعیت دارای 73 ماده و 71 تبصره است که مطابق با اصل 85 قانون اساسی توسط کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس تصویب شد و به تایید شورای نگهبان نیز رسیده است. برای تامین بودجه اجرای تکالیف مندرج در این قانون، تدابیری درنظر گرفته شده است. از آن جمله می توان به 100% محل افزایش بیست درصدی جرایم تخلفات رانندگی، 3% از محل موضوع مابه التفاوت نرخ ارز اشاره نمود. این موارد در بخش اعتبارات هزینه ای ماده 72 بیان شده اند. بار مالی اجرای برخی مواد باید پیش بینی شده و به سازمان هایی مانند تامین اجتماعی و غیره ارائه شود.
مزیت ها و تسهیلات اشاره شده در قانون حوزه تنظیم خانواده چیست؟
همانطور که گفتیم هدف این قانون حمایت از خانواده ها و دستیابی به جوانی جمعیت است که تسهیلاتی ویژه به خصوص در بخش ازدواج و تولد فرزند درنظر گرفته شده است. برخی از مزیت های قوانین تنظیم خانواده و جمعیت عبارتند از:
- تشکیل ستاد جمعیت با 24 عضو بلندپایه از جمله رئیس جمهور.
- اعطای زمین و واحد مسکونی که به خانواده ها (پس از تولد فرزند سوم) ارائه می گردد.
- تسهیلاتی که برای دانشجویان متاهل درنظر گرفته شده است از جمله تامین و تجهیز خوابگاه های متاهلان.
- اعطای وام که در ماده 50 از محل پس انداز، حذف قرض الحسنه ازدواج متقاضیان بالای 50 سال و اعتبار جاری قرض الحسنه بانک ها، تسهیلات تولد فرزند ارائه می گردد. این تسهیلات برای فرزند اول تا چهارم به ترتیب 10، 20، 30، 40 و بالاتر از فرزند پنجم، 50 میلیون تومان درنظر گرفته شده است.
- افزایش 25% سقف تسهیلات خرید، ساخت و جعاله تعمیرات مسکن به ازای هر فرزند.
- اضافه کردن 1 تا 5 سال به سقف محدودیت سنی در استخدام نیروی متاهل.
- افزایش مدت زمان مرخصی به 9 ماه.
- پرداخت صد در صدی حق بیمه برای مادران غیر شاغل با بیش از 3 فرزند.
- و … .
شما کاربران می توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در حوزه حسابداری، تجارت، مالیات و سایر قوانین حمایتی دولت از بلاگ مربی حسابداری استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید