قوانین جدید چک و سامانه صیاد که باید بدانید چیست؟
قوانین جدید چک و سامانه صیاد چیست؟ ایجاد سامانه صیاد و صدور چک های صیادی از سال 1397، یکی از مهم ترین تحولات بانک مرکزی برای مقابله با چک های بی محل بوده است. در این مقاله می خواهیم راجع به این قوانین صحبت نماییم.
آشنایی با قانون چک و سامانه صیاد
قبل از اینکه بخواهیم به قوانین جدید چک و سامانه صیاد بپردازیم باید بدانید یکی از تحولاتی که در زمینه چک و صدور آن رخ داد، ایجاد سامانه صدور یکپارچه چک یا سامانه صیاد بود که در سال 1396 توسط بانک مرکزی انجام شد. طی این واقعه، صدور چک از سوی افراد بد حساب کنترل و به راحتی استعلام می شد. در سال بعد یعنی آبان ماه سال 1397 نیز قوانین جدید چک و سامانه صیاد به عنوان قانون اصلاح قانون صدور چک در 11 ماده تصویب گشت.
در ادامه این تحول و در اردیبهشت ماه سال 1400، دسته چک های جدید صیادی ارائه شدند. در این زمان، بانک به عنوان واسط برای کسانی که حساب بانکی با کارکرد بالا داشتند، چنین خدماتی را ارائه می کرد. این نوع چک ها مزیت های بسیار زیادی دارند که از آن جمله می توان به قابلیت نقدینگی در تمام بانک های کشور، امکان استعلام اعتبار حساب صادرکننده و امنیت بالای آن در زمان معامله و حسابداری اشاره کرد.
قوانین جدید چک و سامانه صیاد چیست؟
قوانین جدید چک و سامانه صیاد در سال های 1397 و 1401 تصویب شده اند (قانون تعیین تکلیف چک های ثبت نشده در سامانه صیاد). در این خصوص می توان گفت:
- طبق این قانون، ذینفع می تواند اعلامیه عدم ثبت چک را در سامانه صیاد توسط بانک دریافت کند.
- تسویه چک های صادر شده از سال 1400 براساس استعلام چک از سامانه صیاد انجام می گردد.
- برای استعلام چک می بایست از روش هایی همچون اینترنت بانک، سامانه پیامکی 4040701701، شعب بانکی، موبایل بانک تمامی بانک ها، خودپردازها و کیوسک های بانکی استفاده کرد.
- برای چک های برگشتی 5 قانون الزامی خواهد شد که عبارتند از: عدم افتتاح حساب بانکی جدید، ممنوعیت ارائه دسته چک جدید در سامانه صیاد، پرداخت مبلغ کسری چک از وجوه تمام حساب های بانکی، عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی و عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت نامه های ارزی و ریالی.
- در قانون جدید بیان می کند که صدور چک در وجه حامل امکان پذیر نیست و دیگر اعتبار ندارد.
- براساس قوانین جدید چک و سامانه صیاد، افراد در حد اعتبار حساب خود می توانند چک صادر نمایند.
- از سامانه صیاد برای صدور و استعلام چک های صیادی استفاده می شود. این سامانه همچنین با صدور چک های الکترونیکی، نیاز به صدور کاغذی این اسناد را برطرف کرده است. همچنین شما می توانید پشت نویسی چک خود را در سامانه صیادی انجام دهید. قابل ذکر است که قانون چک فیزیکی و الکترونیکی یکسان است.
- ثبت چک در سامانه صیاد بنابر گفته مسئولین مشمول مالیات نمی شود.
قابل ذکر است که چک های قدیمی (بدون نیاز به ثبت و تایید در سامانه صیاد تا پایان شهریور سال 1402 با چک های جدید (صیاد) جایگزین می شوند. پس از این تاریخ، چک های قدیمی تنها در بانک های صادر کننده دسته چک قابل نقد شدن خواهند بود.
دیدگاهتان را بنویسید