مالیات بر املاک چیست و نکات مهم آن کدامند؟
مالیات بر املاک یکی از انواع مالیات های مستقیم است که توسط دولت اخذ می شود. بنابراین صاحبین املاک و کسانی که در ادامه معرفی می کنیم، باید در مدیریت مالی و هزینه های خرید و فروش یا اجاره خانه خود آن را درنظر بگیرند.
مالیات بر املاک چیست؟
مالیات بر املاک یکی از 7 نوع مالیات بر درآمد است که خود به عنوان یک مالیات مستقیم شناخته می شود. این نوع مالیات به عنوان یکی از مهم ترین راه های درآمد دولت شناخته شده که می تواند از 2 روش بدست آید. یک مورد از طریق درآمد حاصل از اجاره یا حالت دیگر از طریق نقل و انتقال املاک است. در خصوص این دو روش می توان به صورت جداگانه گفت:
انواع مالیات املاک
- مالیات بر درآمد اجاره: از جمله مالیات های مستقیم و عرفی است که صاحبین املاکی که اقدام به اجاره دادن منزل خود می کنند، مشمول آن خواهند شد. هزینه مالیات صرفا بر مجموع مبلغ اجاره بوده و مقدار آن بسته به هزینه اجاره متفاوت است. در صورتی که کل مبلغ اجاره کمتر از 50 میلیون تومان باشد، مالیات 15 درصد بوده، در صورتی که این مبلغ بین 50 – 100 میلیون باشد، مقدار مالیات 20 درصد و در صورتی که مقدار اجاره بالای 100 میلیون باشد، مقدار مالیات 25 درصد است.
نکته: مقادیر مذکور برای خانه هایی هستند که متراژ آنها بالای 150 متر در تهران و 200 متر در شهرستان هستند.
- مالیات بر نقل و انتقال ملک: حالت دیگری که در معاملات املاک وجود دارد، خرید و فروش آن است. در صورتی که ملکی به فروش برسد، به میزان 5 درصد از مبلغ فروش از فروشنده گرفته خواهد شد. همچنین در تعیین قیمت ملک فاکتورهای مختلفی اثر گذار هستند که باید درنظر گرفته شوند. از جمله می توان به نوع کاربری، سازه، مساحت، موقعیت و غیره اشاره کرد. در صورتی که قرارداد با شرط تملیک و معاوضه نیز باشد، چنین هزینه ای وجود داشته و لازم است مالیات بر املاک و مستغلات پرداخت شوند.
نکته: در مورد قسمت دوم باید بدانید که مالیات نقل و انتقال قراردادهایی که به عنوان انتقال سرقفلی شناخته می شوند یا به عنوان انتقال حق کسب و پیشه، به میزان 2 درصد هستند.

نکات مهم و معافیت ها
برخی از نکاتی که می بایست در خصوص مالیات بر املاک درنظر بگیرید عبارتند از:
- در صورتی که ملک اجاره نیز به اجاره گذاشته شود، مالیات مذکور اخذ خواهد شد.
- در صورتی که اجاره نامه رسمی ارائه نشود، مال الاجاره بر مبنای املاک مشابه تعیین می شود.
- در صورت عدم ارائه اظهارنامه اجاره املاک، به ازای هر ماه دیرکرد 2 درصد جریمه اخذ می شود. همچنین عدم پرداخت مالیات در زمان مقرر منجر به 5 درصد جریمه خواهد شد. در صورتی هم که مودیان ماده 57، اظهارنامه ای خلاف واقع را ارسال کنند، علاوه بر مالیات متعلقه، به میزان 1 برابر آن باید جریمه پرداخت نمایند.
- زمان ارائه اظهارنامه مالیات بر املاک تا پایان تیرماه هر سال از طریق سامانه اظهارنامه خواهد بود. شما می توانید با استفاده از خدمات حسابداری و مالیاتی، ارسال اظهارنامه خود را برون سپاری کنید.
همچنین در خصوص معافیت های درنظر گرفته شده برای مالیات املاک می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- محل سکونت پدر یا مادر و همسر یا فرزند یا افرادی که تحت تکفل هستند، ملک اجاری درنظر گرفته نخواهد شد. (مگر آنکه اسناد و مدارک ثابت کند).
- در صورتی که مکان مجتمع تجاری با بیش از 3 واحد استیجاری، الگوی مصرف را مطابق با اعلام وزارت مسکن و شهرسازی رعایت کنند، 100 درصد از مالیات بر درآمد اجاره معاف هستند.
- اشخاص حقیقی که درآمدی ندارند تا میزان معافیت مالیاتی از این مالیات هم معاف هستند.
شما کاربران گرامی می توانید موضوعات مختلف در بخش حسابرسی و مالیات را از بلاگ این سایت دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید