آشنایی با مالیات شرکتهای بورسی
مالیات شرکتهای بورسی چگونه است و چه معافیت ها یا امتیازاتی دارد؟ در ادامه این مطلب با مالیات بر شرکت ها آشنا می شویم. سپس راجع به معافیت هایی که برای شرکت های بورسی از نظر مالیاتی تعیین شده اند، بیشتر صحبت خواهیم کرد.
منظور از tax شرکت ها چیست؟
فرقی نمی کند تحت چه عنوان شرکتی فعالیت می کنید، لازم است با مالیات آشنا شده و هزینه های آن را پرداخت نمایید. در حالت کلی، شرکت ها دارای 2 نوع مالیات هستند که از جمله آنها می توان به مالیات مستقیم و غیر مستقیم اشاره کرد. یکی از مهم ترین مدل های مالیات شرکتهای بورسی و غیربورسی، مالیات بر درآمد (مستقیم) و مالیات بر ارزش افزوده (غیر مستقیم) است که باید پس از کسر هزینه های قابل قبولی مالیاتی و استهلاک ها، محاسبه و اخذ گردد.
قابل ذکر است که برخی شرکت ها اعم از دانش بنیان ها، تعاونی ها، شرکت های صادراتی و تولیدی دارای یکسری تسهیلات مالیاتی هستند. آنها می توانند مقدار این هزینه را کمتر کنند. وصول مالیات شرکت ها به عنوان یک شخصیت حقیقی تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی انجام می شود. در صورت عدم پرداخت مالیات، علاوه بر جریمه ها، عواقبی همچون محرومیت از مشوق ها و تسهیلات یا مجوزها در انتظار این مودیان خواهد بود.
معرفی مالیات شرکتهای بورسی و معافیت های آن
با توجه به اینکه بیش از 51% از سهام این شرکت ها در دست عموم مردم قرار دارند، سازمان امور مالیاتی تدابیر متفاوتی را برای اخذ مالیات شرکتهای بورسی درنظر گرفته است. از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- 10% مالیات بر درآمد که فروش کالاهای پذیرفته شده در بورس (و به فروش رفته).
- 10% مالیات بر درآمد شرکت های سهامی پذیرفته شده در بازار بورس.
- همچنین 5% درآمد شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس پذیرفته شده اند.
تمامی موارد بالا مطابق با ماده 143 از سال پذیرش تا زمانی که از بازار حذف نشده اند، بخشوده می شوند.
با توجه به تب و تاب بازار بورس در 2-3 سال گذشته که به عنوان مهم ترین بازار سرمایه ایران شناخته می شود، امتیازاتی برای شرکت های بورسی از نظر مالیات درنظر گرفته شده اند که بد نیست راجع به آنها نیز صحبت کنیم. در این خصوص می توان گفت:
- شرکت های پذیرفته شده در بورس که افزایش سرمایه (به روش صرف سهام یا سلب حق تقدم و عرضه عمومی) را اجرا کنند، در صورت ارائه مستندات در زمان مقرر به میزان افزایش سرمایه مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه می شود.
قابل ذکر است که با توجه به تبصره ماده 219، توزیع نقدی اندوخته بدون حکم قضایی می تواند منجر به پرداخت 2 برابری مشوق مالیاتی به عنوان جریمه شود. برای بهره مندی از این معافیت ها لازم است شناوری آزاد سهام تا 20% رعایت شده باشد. قابل ذکر است که این معافیت های مالیات شرکتهای بورسی در 16 مردادماه سال 1402 و در طرح تامین مالی و جهش تولید و ماده 143 قانون مالیات مستقیم بیان شده اند.
شما کاربران می توانید در صورت علاقمندی به موضوعات حسابداری و مالیات بر شرکت ها یا اشخاص حقیقی، مطالب بلاگ مربی حسابداری را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید