آشنایی با نحوه محاسبه مطالبات مشکوک الوصول
محاسبه مطالبات مشکوک الوصول چگونه است؟ حتما برای شما هم در شرکتها و مبادلات تجاری پیش آمده است که امکان نقد شدن برخی مطالبههایی که دارید، دارای ابهام است. در این حالت شما باید در پایان سال مالی، حساب این مطالبات را بررسی و کرده و آنها در صورت های مالی ارائه نمایید. در ادامه این سری مطالب راجع به امور مالی و مالیات با ما همراه باشید تا بیشتر راجع به این نوع مطالبات صحبت کرده و با روشهای شناسایی و محاسبه آنها آشنا شویم.
منظور از مطالبات مشکوک الوصول چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به بررسی موضوع نحوه محاسبه مطالبات مشکوک الوصول بپردازیم، لازم است با این نوع مطالبات آشنا شوید. قبل از تعریف این نوع مطالبات باید با 2 اصل آشنا شوید.
- اصل محافظه کاری یکی از مفاهیم مهم در حسابداری و حسابرسی است که بر مبنای آن باید درجه بالایی از تاییدیهها را برای ایجاد اطلاعات مالی فراهم نمایید.
- اصل تطابق می گوید که هزینهها میبایست در زمان وقوع به ثبت رسیده و تاریخ پرداخت آن در نظر گرفته نشود.
با توجه به اصول در حسابداری لازم است تا بخشی از حسابهای دریافتنی مطالبات را که نسبت به وصول آنها در زمانهای آتی ابهام دارید، تحت عنوان مطالبات مشکوک الوصول در نظر بگیرید. این یک موضوع بدیهی است که در سالهای مالی مختلف، برخی از مطالبات شرکتها وصول نشوند. همچنین صحت این مطالبات ممکن است در آینده دچار اختلاف شده و به همین خاطر بیشتر به بررسی نیاز دارند.
شناسایی و نحوه محاسبه مطالبات مشکوک الوصول
در قدم اول برای نحوه محاسبه مطالبات مشکوک الوصول لازم است نسبت به شناسایی این حسابها اقدام کرد که به شرح زیر هستند:
- روش درصدی از حسابهای دریافتنی
در این حالت شما میتوانید مانده حسابهای دریافتنی دورههای قبل را بررسی کرده و بدست آورید. سپس با توجه به این حسابها، موارد مشکوک الوصول را شناسایی و ثبت نمایید.
- روش درصد از فروش نسیه
در این حالت از نحوه محاسبه مطالبات مشکوک الوصول، شما میتوانید حسابهای فروش دورههای قبلی را ارزیابی کنید. سپس قادر خواهید بود که مانده فروش نسیه دورههای پیشین را به عنوان حسابهای مشکوک الوصول شناسایی نمایید.
- تجزیه سنی حسابهای دریافتنی
برای این حالت لازم است یک پروسه طی شود که شامل مراحل زیر هستند: ابتدا حسابهای دریافتنی سازمان براساس زمان سر رسید در جدول مرتب میشوند. سپس باید مطالبات با تاریخ سر رسید کم و نیز مطالباتی که تاریخ سررسید شان کمی مانده بررسی و حسابهای مشکوک الوصول تشخیص داده میشود. در نهایت نیز مرحله شناسایی با درصد بیشتر برای مطالبات که زمان سر رسید آنها طولانیتر است، انجام میگردد.
- روش بررسی موردی
اگر سازمانی دارید که حساب و معاملات آنها کم هستند، میتوانید از این متد استفاده کنید. در این حالت تک تک حسابهای دریافتنی باید توسط حسابدار بررسی شده و مطالبات مشکوک الوصول در دفاتر ثبت گردند.
معمولا در انتهای دورههای مالی، حسابداران نسبت به تعیین تکلیف تمامی حسابهای دریافتنی اقدام میکنند. سپس برای شناسایی حسابهای مشکوک الوصول و نیز تخمین هزینه مطالبات آن اقدام میکنند.
اگر شما هم به موضوعات مختلف مدیریت مالی و قوانین تامین اجتماعی علاقمند هستید، با مقالات بلاگ مربی حسابداری همراه باشید. همچنین اگر سوال حسابداری دارید از پرسش از مربی استفاده کنید!
دیدگاهتان را بنویسید