آشنایی با تعاریف، مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت
مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت چیست؟ در یکی دیگر از مقالات مرتبط با قوانین تجارت و شرکت های سهامی، می خواهیم به نقش مدیر عامل بپردازیم. این افراد که مدیر اجرایی شرکت هستند، توسط هیئت مدیره انتخاب می شوند. حدود اختیارات و حقوق آنها توسط این گروه نیز تعیین می شود. در ادامه بیشتر راجع به آنها صحبت می کنیم.
تعاریف، مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت چیست؟
نقش مدیر عامل که از جایگاه های بالا در سمت های شغلی شرکتی است برای ساماندهی مجموعه بسیار مهم می باشد. مسئول این وظیفه توسط هیئت مدیره انتخاب می شود. با توجه به حدود اختیاراتی که دارد، حقوق او تعیین شده و تا مدت زمانی که در هیئت مدیره عضویت دارد، در این جایگاه می ماند. البته این حق برمبنای ماده 124 قانون تجارت برای هیئت مدیره وجود دارد که هر موقع بخواهد، وی را از این جایگاه خلع کند.
نکته: با توجه به ماده 124، وجود مدیرعامل در شرکت های سهامی عام و خاص الزامی بوده و باید در جلسه رسمی هیئت مدیره انجام شود.
نکته: اگر به ماده 124 نگاهی بیندازیم، عبارت “اقلا” این معنی را می دهد که می توان بیشتر از یک فرد را برای این جایگاه انتخاب کرد.
در تعاریف، مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت با توجه به اختیاراتی که هیئت مدیره به مدیر عامل می دهد، این فرد به عنوان نماینده شرکت شناخته خواهد شد. او می تواند با حق امضاء خود، به اوراق، نامه های شرکت، قراردادها و اسنادی که تعهد ایجاد می کنند، اعتبار ببخشد.
از دیگر وظایف و مسئولیت هایی که در تعاریف، مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت بیان شده اند، می توان گفت:
- ثبت و حفظ اموال شرکت.
- نگهداری حساب ها و رسیدگی به آنها.
- تنظیم ترازنامه و اسناد سود و زیان که باید تحویل هیئت مدیره شوند.
- طرح و اقامه دعاوی که مرتبط با شرکت هستند و در امور قضایی مطرح می شوند.
- و غیره.
الزامات مدیر عامل چیست؟
در بخش دوم از بررسی تعاریف، مشخصات و الزامات مدیر عامل در قانون تجارت می توان راجع به الزامات این جایگاه شغلی گفت:
- در جلسه رسمی هیئت مدیره، مدیر عامل با اکثریت آرا انتخاب می شود. در صورتی که شرایط دیگری در اساسنامه وضع شده باشند، آنها نیز درنظر گرفته می شوند.
- افرادی که می توانند به عنوان مدیر عامل شناخته شوند عبارتند از: اعضای هیئت مدیره و یا سهامدارانی که در شرکت و خارج از آن هستند.
- این فرد نمی تواند همزمان جایگاه رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل را داشته باشد. به جز آنکه بتواند به اندازه ¾ آرائی که در مجمع عادی و عمومی هستند را کسب کند.
- این افراد اختیار آن را دارند تا در جلسات هیئت مدیره بدون حق رای شرکت کنند. همچنین بسته به نظر هیئت مدیره، امکان حضور او در مواقع اضطراری وجود دارد.
- در صورت انتخاب این فرد، می بایست یک قرارداد استخدام با وی انعقاد گردد. این قرارداد باید شامل اطلاعات هویتی وی باشد.
- با توجه به ماده 111 قانون تجارت، این افراد نباید در شرکت دیگری مدیر عامل باشند.
شما کاربران می توانید مطالب بیشتر در بخش قوانین کار و تامین اجتماعی، مالیات و امور حسابداری را در مقالات مربی حسابداری مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید