آشنایی با معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم
معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم چیست و چه مقادیری دارد؟ در این مقاله به صورت کامل به بررسی این موضوع می پردازیم و شما را با نرخ های درج شده برای آن در سال های اخیر آشنا خواهیم کرد.
معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم چیست؟
ماده 101 یکی از مهم ترین قوانین مالیات مستقیم است که نه برای حقوق بگیران، بلکه برای صاحبین کسب و کار، مشاغل و اصناف در نظر گرفته شده است. همانطور که می دانید، تمامی مشاغل باید به ازای درآمدی که کسب می کنند، مالیات دهند. همانند حقوق بگیران که تا یک محدودیتی از پرداخت مالیات معاف هستند، مشاغل نیز اینگونه می باشند. معافیت حقوق بگیران در ماده 84 و معافیت صاحبین مشاغل در ماده 101 آمده است که به عنوان معافیت مالیاتی معیشتی نیز شناخته می شود. اگر حسابدار تازه کار هستید میتوانید دوره آموزش حسابداری برای تازه کارها را در مربی حسابداری ببینید.
برای این موضوع بنابر متن این قانون می خوانیم:
- درآمد سالانه ای که مودیانی که اظهارنامه خود را بنابر مقررات رد می کنند تا میزان ماده 84 معاف از مالیات است. بیشتر از این مقدار مطابق با جزئیات ماده 131 محاسبه خواهد شد.
- استفاده از این معافیت به شرط تسلیم اظهارنامه می باشد.
همچنین این قانون می گوید:
- مشارکت های مدنی تا حداکثر 2 معافیت قابل استفاده می باشند. در این حالت مبلغ معافیت به صورت مساوی بین آنها تقسیم می گردد. پس از آن مقدار مالیات به طور مساوی بین شریک ها تقسیم می گردد.
- برای کسانی که چند شغل دارند، مبلغ معافیت از مجموع درآمدهای وی کسر و مابقی درآمد مشمول مالیات به نرخ ماده 131 می گردد.
بررسی و اعمال این قانون در حسابرسی و حسابداری مالیاتی بسیار مهم بوده و می تواند از هزینه های کسب و کار کم کند.
مقدار معافیت ماده 101 در سال 1403
اگر شما هم به عنوان صاحب یک کسب و کار شناخته می شوید، ممکن است مشمول این معافیت بشوید. در این حالت می توان مقادیر این معافیت را در سال های اخیر چنین توصیف کرد:
- مقدار معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1401: 39 میلیون و 600 هزار تومان.
- مقدار معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1402: 47 میلیون و 500 هزار تومان.
- مقدار معافیت ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1403: در این سال 2 رقم اعلام شده است. اولی مبلغ 100 میلیون تومان می باشد که در حالت عادی به همه مشاغل تعلق می گیرد. دومی اما همان رقم معافیت حقوق یعنی 144 میلیون تومان در سال است که شرطی برای آن تعیین شده است. یعنی اگر معاملات کامل در سامانه مودیان ثبت گردد و صورتحساب ها لحاظ شوند، معافیت تا این مبلغ افزایش می یابد.
به این نکته توجه کنید که معافیت مالیاتی تا این مبلغ، میزان مالیات شما را صفر می کند. سود شما بیشتر از این مبلغ در ضرایب ماده 131 ضرب می شوند تا مالیات آن محاسبه شوند. (15، 20 و 25 درصد)
همچنین صفر بودن مقدار مالیات شما به این معنا نیست که دیگر نیازی به ارسال اظهارنامه ندارید. بلکه تنها با ارسال اظهارنامه است که می توانید از این معافیت استفاده کرده و تکلیف مالیاتی خود را در آن سال انجام دهید.
اگر شما کاربران به خواندن استانداردهای حسابداری، قوانین اداره کار و تامین اجتماعی یا قوانین مالیات علاقمند هستید، پیشنهاد می کنیم حتما سری به بلاگ مربی حسابداری بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید