حسابرسی چیست؟ + 5 مدل مختلف آن
حسابرسی چیست؟ یکی از بخش های جدا نشدنی در امور مالی هر شرکت یا کسب و کاری که قصد ارائه اسناد و صورت های مالی را دارد، حسابرسی می باشد. این مفهوم اولین بار در سال 1241 شمسی در انگلیس و سپس در سال 1311 در ایران مطرح شد. حسابرسی در ارائه اطلاعات صحیح مالیات قانونی که برای شرکت ها و کسب و کارها درنظر گرفته اند، اطمینان بیشتر به داده های مالی شرکت ها، جلوگیری از اختلافات آتی و جرایم مالی نقش مهمی دارد. در این مقاله می خواهیم با ذکر یک مثال به بررسی مفهوم حسابرسی بپردازیم و شما را با انواع آن نیز آشنا کنیم.
حسابرسی چیست؟
برای آنکه بتوانید درک درستی از اینکه حسابرسی چیست؟ را متوجه شوید، اجازه دهید مثالی ساده را بیان کنیم. همه ما در دوره تحصیلی خود، یکبار محاسبات اشتباه را در حل مسائل درسی داشته ایم. یک خطای کوتاه باعث می شود تا به نتیجه ای خلاف آنچه وجود دارد برسیم. به همین خاطر همواره تلاش می کنیم هر مسئله را در امتحانات خود، یکبار دیگر مرور کنیم تا مطمئن شویم فرآیند آن به درستی طی و محاسبه شده است. چنین کاری در حرفه حسابداری که بیشتر با اعداد، حساب و کتاب درآمدها، هزینه ها، مالیات و غیره سروکار دارد نیز صورت می گیرد که به آن حسابرسی می گویند.
بنابراین باید گفت حسابرسی یک حرفه، رشته و فرآیند مرتبط با بخش مالی در هر شرکت تجاری، بیمه تامین اجتماعی ، موسسات اقتصادی و یا کسبوکارها است. در این بخش، صحت اطلاعات مالی که تاکنون جمع آوری و محاسبه شده اند، مورد ارزیابی قرار می گیرد. همچنین افراد می بایست نسبت به رعایت استانداردهای حسابرسی در این اسناد اقدام کنند. حسابرسی فرآیندی کاملا بی طرفانه است که صرفا در پی یافتن تقلب و یا خطاهایی است که در اسناد حسابداری مانند صورت های مالی وجود دارند. در بخش تئوری، حسابرسی به منظور تکمیل آگاهی افراد از دروس نظری، سیستم های مالی و نیز حسابداری صنعتی آموزش داده می شود.
حال که تا حدودی فهمیدیم حسابرسی چیست؟ لازم است با انواع آن نیز آشنا شوید.
انواع مدل های حسابرسی کدامند؟
شاید شما هم این پرسش را مطرح کرده اید که انواع مدل های حسابرسی چیست؟ برحسب اینکه چه مدارک و اسنادی و با چه هدفی بررسی می شوند، 5 نوع حسابرسی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- حسابرسی صورت های مالی: این نوع حسابرسی به منظور ارزیابی صحت و اعتبارسنجی صورت های مالی به خصوص در زمان ارائه آنها به سازمان امور مالیاتی و مطابقت صورت مالی با اصول حسابداری انجام می شود.
- حسابرسی رعایتی: زمانی که شرکت می خواهد براساس ضوابطی که دارد، رعایت قوانین و احکام دولتی را در مجموعه خود بررسی کند، حسابرسی رعایتی انجام می گردد.
- حسابرسی عملیاتی: حسابرسی عملیاتی به منظور ارزیابی فرآیند سودآوری شرکت، صرفه اقتصادی و اثربخشی آن انجام می گیرد. در این حالت گزارشی از وضعیت شرکت به همراه اصلاحات موردنیاز برای مدیران ارائه می گردند.
- حسابرسی قانونی: منظور حسابرسی است که به منظور بررسی اختلافات میان شرکا، سهامداران، اثبات تقلب و فساد انجام می شود.
- حسابرسی داخلی: داخلی بودن حسابرسی چیست؟ منظور فرآیندی است که درون یک شرکت یا سازمان به منظور بررسی عملکرد حسابداران و راستی آزمایی آنها انجام می شود. در این حالت نسبت به استخدام حسابرسان یا برون سپاری حسابرسی داخلی اقدام می شود.
دیدگاهتان را بنویسید