مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم چیست؟ + معافیت و جرایم آن
مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم یک نوع مالیات قانونی از جنس مالیات بر دارایی است. این هزینه به صورت اختصاصی به موضوع ثبت یا افزایش سرمایه در شرکت ها مرتبط می باشد. در این خصوص اجازه دهید توضیحات تکمیلی و موارد معافیت آن را در ادامه مقاله بیان کنیم.
مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم چیست؟
حق تمبر، یکی از انواع مالیات های مستقیمی است که باید برای پرداخت این هزینه با الصاق به مدارک، اسناد و اوراق متقاضی اقدام شود. این نوع مالیات عمدتا با عنوان “مالیات حق تمبر افزایش سرمایه” شناخته می شود و زیر مجموعه ای از مالیات بر دارایی است. تمبر یک مدرک چاپی میباشد که به کمک آن میتوان برای به رسمیت شناختن و لازم الاجرا کردن اسناد و اوراق اقدام نمود. با توجه به آخرین اصلاحیه مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم که در 31 تیرماه سال 1394 منتشر شده است، می توان توضیح زیر را برای تعریف این ماده قانونی بیان کرد که به شرح زیر می باشند:
- سهام و سهام الشرکه (حقی که شریک به شرکت تجاری می آورد)، در تمام شرکت های ایرانی که تحت تعریف قانون تجارت هستند، با توجه به ارزش اسمی آنها، به مقدار نیم در هزار شامل حق تمبر خواهند شد.
در این ماده قانونی، مقدار کسور صد ریال، همان صد ریال درنظر گرفته شده و شرکت های تعاونی مشمول آن نمی شوند. در قانون قبلی، مقدار نیم در هزار، عدد دو در هزار بود.
پیش از اینکه درباره حق تمبر مالیاتی توضیحات را ارائه کنیم، می توانید به نوشته مالیات چیست سر بزنید تا با انواع مالیات ها آشنا شوید.
در خصوص چیستی مالیات حق تمبر باید به این توضیح هم اشاره کنیم که ایجاد شرکت تازه تاسیس نیاز به پرداخت مالیات آن دارد که تا 2 ماه بعد از ثبت شرکت امکان پذیر است. سپس زمانی که شرکت در ادامه فعالیت های خود، اقدام به افزایش سرمایه کند، باید مالیات آن را که همان مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم است، بپردازد.
نکته مهم این است که برای شرکت جدید ظرف 2 ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت و برای افزایش سرمایه ظرف 2 ماه از تاریخ ثبت در اداره ثبت شرکتها(نه روزنامه رسمی) باید مالیات پرداخت شود.
معافیت های مالیاتی ماده 48 ق.م.م
مواردی که می توان آن را جزو معافیت های مالیات حق تمبر ماده 48 قانون مالیات های مستقیم درنظر گرفت:
- شرکتهای تعاونی
- موسسات غیرتجاری
- زمانی که افزایش سرمایه تا سقف مجموع سرمایه های ثبت شده شرکت های ادغام شده باشد. (مطابق با بند الف در ماده 111 قانون مالیات مستقیم).
- افزایش سرمایه مرتبط با شرکت های بورسی و یا فرابورسی که از روش مطالبات حال شده برای آورده های نقدی و سهام داران انجام می شود. (مطابق با ماده 22 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور).
- اشخاص حقیقی و حقوقی که در منطقه آزاد فعالیت های اقتصادی دارند تا 15 سال از مالیات بر درآمد و دارایی معاف هستند. (این مورد در ماده 13 قانون اداره مناطق آزاد آمده است).
- همچنین شرکت های دانش بنیان و واحدهای پژوهشی و فناوری – مهندسی آنها از معافیت های مالیاتی بهره می برند. (مطابق با ماده 9 در قانون حمایت از شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات).
جریمه عدم پرداخت حق تمبر
- طبق ماده 51 ق مالیات های مستقیم در صورت تخلف از پرداخت مالیات حق تمبر، علاوه بر اصل+ معادل 2 برابر حق تمبر یعنی 200% مشمول جریمه میگردد.
شما می توانید برای حسابرسی این مالیات در شرکت ها، از موسسه حساب سنجان آگاه (حسابگاه)، خدمات مالیاتی و مشاوره بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید